Parplan: Den bedste nytårsgave til den travle (iværksætter) familie

Nytårsaften, 13 år siden, ved indgangen til 2001 mødte jeg Pia, min hustru. Det var den gang Mojo hittede med Lady og Meet The Parents med Ben Stiller og Robert De Niro havde præmiere i biografen. Den gang havde jeg været iværksætter i et års tid. Så Pia har faktisk aldrig kendt mig som andet end en iværksætter.

Hvert år, med få undtagelser hvor økonomien har været virkelig stram, har vi, som så mange andre sikkert også gør når de har årsdag, fejret vores og givet hinanden en lille gave. En nytårsgave.

Nytårsgave til ham og hendeDet gjorde jeg også ved indgangen til 2014. Men denne gang var det ikke et smukt smykke… eller frækt undertøj … eller et wellness ophold … eller andre materielle og klassiske nytårsgaver.

Jeg gav en noget anderledes nytårsgave. En nytårsgave som vi faktisk selv skulle lave og som vi har arbejdet på de sidste 8 måneder. En nytårsgave som har udviklet vores parforhold.

Lad mig begynde med at løfte sløret for, hvilken gave jeg havde havde pakket ind i det turkisblå papir.

Denne her:

Nytårsgave til par

En parplan for det kommende år.

Ganske kort fortalt er denne ParPlan udviklet af sexolog og parterapeut Maj Wismann. Planen er på lidt over 30 sider og består af en masse spørgsmål som hjælper jer med at reflektere over jeres parforhold og giver jer redskaberne for at arbejde med jeres forhold og lægge en årsplan for det, samtidig med at jeres individuelle ønsker synliggøres og tilgodeses.

Find Maj Wismanns ParPlan her

Hvorfor en parplan som nytårsgave?

Jeg vil ikke hæve mig på en piedestal og sige at jeg som iværksætter, eller at vi som iværksætterfamilie, har mere travlt end andre. Men vi har haft travlt. Alt for travlt i perioder.

De første mange år af vores forhold lagde jeg rigtig mange timer i mit arbejde. Det blev til vane. Dårlig vane. Så kom børnene og så kom vi for alvor ind i trædemøllen. Måske du kender det:

Op om morgnen. Smøre madpakker. Aflevere børn i børnehave og sidenhen i skole. Afsted på jobbet. Hente børnene igen. Aftensmad. Lidt få fritidsaktiviteter i ny og næ, og ind i mellem mit tidskrævende arbejde… Og pfffffff så var gassen gået af ballonnen.

Det var hverdagen. Det var vanen. Og til sidst var intet af det vi foretog os langsigtet.

Arbejdsmæssigt var det helt anderledes. Jeg havde en forretningsplan og mine handlinger var der efter. Og specielt de senere år har de planer jeg har lagt professionelt være direkte årsag til at jeg har kunne tage action på mine drømme.

Da jeg så at Maj Wismann, en professionel parterapeut, kunne hjælpe os med at lægge en tilsvarende plan for vores parforhold, var jeg ikke i tvivl om at det ville blive den perfekte nytårsgave. Men ikke bare for smigreren skyld. For vores skyld som par.

Pia blev skam også smigret og skrev sådan her om nytårsgaven på Facebook:

Du stopper aldrig med at overraske mig! Elsker at du altid ser muligheder. Glæder mig!”

 

Hvilket udbytte har parplanen givet os?

Lige så struktureret og målrettet jeg er i mit professionelle virke, lige så ustruktureret og ufokuseret kan jeg være i det private. Og på den front er Pia og jeg ret ens. Og de egenskaber er ikke det mest optimale match, hvis man gerne vil udvikle sit parforhold.

Det vi helt konkret har fået ud af parplanen er meget mere fokus på os.

Først og fremmest har vi fået fokus på, hvad vi har opnået som par (det var faktisk pinligt at skulle udfylde denne side i parplanen). Men opgaven gav i hvert fald grobund for selvransagelse.

Vi fandt også ud af at vi havde nogle fælles interesser som vi slet ikke havde givet os tid til at dyrke.

Endelig fandt vi ud af, at vores ustrukturerede hverdag, bare gjorde det hele værre.

Vi har nu arbejdet med planen i 8 måneder og i går aftes evaluerede vi på planen for anden gang. En øvelse som er helt naturlig som iværksætter og i andre professionelle sammenhæng, men en som vi aldrig har gjort i vores parforhold. Vi gennemgik bl.a.:

 • Hvor langt er vi med vores mål og ønsker?
 • Er der noget vi ikke har fået handlet på?
 • Hvad gør vi på den korte bane?
 • Hvem gør hvad?
 • osv. osv.

Nogle ting har været lette at opnå, andre har været meget ambitiøse og andre igen har været overraskende svære at implementere, måske på grund af gamle dårlige vaner, måske på grund af manglende fokus. Men vi har fået en fælles forståelse og accepterer, at vi ikke kan ændre alle ting på en gang. Hver vores dårlige vaner tager tid at skille sig af med.

Så vi bliver ikke færdige i år, og derfor skal vi selvfølgelig også have Maj Wismanns parplan igen til næste år og næste år og næste år, så vi kan fortsætte med at udvikle vores parforhold.

Find Maj Wismanns ParPlan her

ParPlanen modtager du i PDF og du downloader og printer den selv. Det er rigtig super fedt, hvis du lige som jeg, klarer gaver i sidste øjeblik. ParPlanen kan du nemlig købe efter butikkernes lukketid. :-)

Den sælges dog kun i en begrænset periode, vist nok i december, januar og februar. Planen følger nemlig kalenderåret. Så jeg vil anbefale at du følger Maj på Facebook eller på hopper på hendes nyhedsbrev.

 

Comments

 1. Super godt at du husker at sætte pris på dem der gør det muligt for os at være iværksættere, for lad os bare indrømme at vi ikke var kommet langt uden god støtte hjemmefra :-)

 2. Den er også købt her, og glæder mig til at se hvad manden siger… Herhjemme er det også ham der er min klippe når jeg arbejder røven ud af nederdelen….

  Rigtig godt år til dig & Pia :-)

  /Sara

Speak Your Mind

*

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.