Hvordan bliver du en god iværksætter?

For nylig blev jeg interviewet til hjemmesiden DanskeAffiliates.dk, og i kommentarsporet kom der nogle rigtig interessante tillægsspørgsmål som jeg gerne vil svare lidt dybere på.

Et af disse spørgsmål lød: “Hvad er de vigtigste egenskaber for at blive en god iværksætter?” – So here we go.

 

Hvad er en iværksætter?

I april var jeg på Iværksættermessen i Køge og her hørte jeg nogle spændende danske iværksættere fortælle deres historier. En af disse var Jesper “Kasi” Nielsen og han fortalte om hans eventyr med Kasi og Pandora. Jeg har dyb respekt for ham som iværksætter, det han har opnået og ikke mindst de urimelige kampe han har måtte tage med Skat.

Men der var også noget han sagde, som jeg var dybt uenig i. Jeg kan ikke huske det ordret, men det var noget med at du ikke var rigtig iværksætter hvis ikke du kunne blive en stor virksomhed med mange ansatte.

Det mener jeg er en misforståelse!

En iværksætter har ikke nogen størrelse. En iværksætter er en person som sætter ting i gang. Mange forbinder iværksættere med personer som starter virksomheder op. Det behøver det i princippet ikke at være. Det kan også være personer som starter nye projekter op i virksomheder,  foreninger eller andre steder. Dem man også vil kalde for ildsjæle.

Den iværksætter jeg vil have fokus på her, er den som starter virksomhed(er).

Der udover er det grundlæggende ligegyldigt om du er tømrer nr. 17 i din by eller om du har fundet på noget, som kan sælges over hele verden. Hvis du er enig med mig i den pointe, så lad os gå videre med hvad det kræver for at få at blive en god iværksætter.

 

Specifik målsætning øger succesraten

Om du har succes eller ej som iværksætter mener jeg ikke afgøre om du er en god iværksætter. For mig er en god iværksætter også én der kan sige nok er nok. Det kommer jeg mere ind på om lidt.

Det er klart at starter du én virksomhed og bliver den en fiasko, så vil jeg ikke nødvendigvis betegne dig som en god iværksætter. Men starter du 6 virksomheder og bliver én af dem en succes, så kunne du sagtens være en god iværksætter i mine øjne.

Derudover er det kun dig selv der definerer hvornår du som iværksætter har opnået succes. Men du skal kende din målsætning så du har noget at styre efter og ved hvornår succes er opnået. Her er det en rigtig god idé at skrive dine mål ned på et stykke papir. Jeg siger ikke du skal skrive en forretningsplan, men har du bare en 5-10 bullet points med hvad du vil opnå med din virksomhed, så vil du opleve at det er meget nemmere at drive den

Husk at et mål skal være specifikt, målbart og tidsbestemt.

Involver din familie i din målsætning og fortæl dem løbende hvor langt du er. Involver også andre parter som ikke har følelser eller økonomi bundet op i din virksomhed. Det kan hjælpe dig med at bevare benene på jorden og forblive realistisk.

Under vejs kan du sagtens opsætte nye mål. Det er en del af iværksætterlivet. Men skift kun mål hvis du har et formål med at gøre det. Det skal ikke være sådan, at du om fredagen har ét mål og når det bliver mandag, så har du enten fundet et nyt mål eller fået kolde fødder. Hold fast i dine beslutninger.

 

Vær bevidst om drivkraften

Som god iværksætter skal du have en eller anden form for drivkraft. Og du skal være meget bevidst om hvad det er.

Noget der har virket for mig, har været at skrive ned når jeg har haft en super fed dag. Jeg gør det ikke i en decideret dagbog, men blot i kort notat form. I princippet er det nok at spørge dig selv: Hvad har været det bedste ved dagen? Og hvorfor?

Jeg hørte en gang et foredrag med Torben Wise hvor han fortalte, at hans mål var at skulle være mere glad i dag end han var i går. Det er en lidt anden måde at anskue det på, men mindsettet udfordre dig til at tænke kreativt.

Er det realistisk? Nej. Du vil selvfølgelig komme til at opleve dage eller perioder hvor det er surt og hvor succesoplevelserne udebliver. Men er du bevidst om hvornår du sidst har mærket din drivkraft, vil du meget nemmere kunne mærke, om du er på den forkerte vej eller om du blot oplever et bump på vejen.

Hen af vejen, vil du måske opdage at drivkraften ændrer sig fra dit udgangspunkt. Det vil være nye oplevelser og nye opgaver som vil drive dig. Vær glad for det – men vær også bevidst om det.

Hvis du synes at de ting du gør, kun gøres af nød, så er det her du virkelig skal vise dit iværksætter-gen og lave om på din situation så din hverdag bliver sjov igen.

 

Vid hvornår nok er nok

Som du nok kan regne ud er det ikke altid at iværksætteriet går præcis som du drømmer om. Det kan der være mange grunde til. Lige fra manglende risikovillighed og evner til markedet der opfører sig anderledes end forventet.

En god iværksætter ved hvornår nok er nok. Hvornår håndklædet skal kastes i ringen. I den slags situationer er det ekstremt vigtigt at du er ærlig over for dig selv. En ting er at lyve over for andre, men at lyve over for dig selv er tåbeligt.

I den virksomhed jeg havde i perioden 2000-2012 var jeg i perioder ikke særlig ærlig over for mig selv. Jeg blev ved med at bilde mig ind, at næste kvartal så ville tingene vende og så ville vi kunne begynde at gå lysere tider i møde. Inderst inde vidste jeg godt at der manglede fundamentale ting, som jeg ikke magtede at gennemføre, men jeg ville ikke se det i øjnene. Det ville være et nederlag.

Det der kan hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning er at have en målsætning fra start af og så være tro mod den.

 

Gode iværksættere investerer i ressourcer

Jeg oplever masser af iværksættere som ikke har været villige til at investere det der skal til. Enten økonomisk eller tidsmæssigt. Been there, done that.

I min gamle virksomhed var jeg f.eks. ikke særlig risikovillig når der skulle investeres i ny teknologi, ny viden eller nye ressourcer. Til gengæld var jeg konstant på og brugte stort set alle vågne timer i døgnet på min virksomhed. Når jeg kigger tilbage på forløbet, så har mit tidsforbrug slet ikke været en investering. Det var egentlig blot en nødvendighed for at opveje min manglende risikovillighed.

Da jeg lærte at erkende og acceptere dette ændredes mit mindset og jeg begyndte helt automatisk at tænke alternative måder at få vendt min forretning på. Det endte til sidst med at jeg startede Skjoldby & Co som jeg kunne køre alene og uden større investeringer end en mindre kassekredit og solgte den gamle virksomhed.

Omvendt så ser jeg også mange iværksættere som ikke er villige til at investere den tid der er nødvendig for at få succes. De unge vil måske hellere tage en ekstra bytur eller hænge ud med vennerne.

Og forældre iværksætteren føler de svigter børnene fordi de først bliver hentet 16.30 hvor børnehave og SFO er mere eller mindre tomme. Jeg har selv tænkt sådan når jeg har hentet ungerne sidst (og nogle gange lidt over lukke tid), men har altid nået til den konklusion, at sådan var vores liv og det ville jeg ikke bytte.

Hvor om alting er, ser jeg meget sjældent iværksættere arbejde 5 timers om dagen og trækker 30-40.000 ud til sig selv om måneden (Ja jeg har læst 4 Hour Work Week). Den gode iværksætter ved der skal lægges hårdt arbejde i virksomheden og har et mindset der siger: What ever it f****** takes.

 

Vis hvad du egentlig kan byde på

Jeg markedsfører virksomheders produkter og ydelser på Google. For at kunne det, skal jeg vide hvorfor man skal vælge dem frem for deres konkurrenter. Derfor spørger jeg altid hvad der gør dem anderledes. Nogle gange oplever jeg rent faktisk at folk ikke ved det eller direkte svarer at der ikke er noget der gør dem unikke.

Nogle svarer også: –Vi tilbyder høj kvalitet eller – Vores kundeservice er helt unik. Det er to gode egenskaber, men tager vi som regel ikke god kvalitet og en god service for givet?

Kvalitet og service er i øvrigt en ret svær størrelse at dokumentere, men er det dét der adskiller dig fra dine konkurrenter skal du kunne dokumentere det.

Det kan også være at dit produkt er unikt eller måden du vil gøre tingene på. Jeg hørte en gang én påstå, at Altan.dk oprindeligt var en smedevirksomhed. Jeg ved ikke om det er rigtigt, men uanset hvad viser deres vækst og succes, at det betaler sig at gøre noget anderledes end andre virksomheder, f.eks. at specialisere sig.

Endelig kan det også være du er en bedre købmand end dine konkurrenter og dermed kan tjene mere end dem eller kan tage en lavere pris.

En god iværksætter ved hvad der gør ham unik i forhold til hans konkurrenter. Det er ikke noget han finder ud af undervejs. Han ved det allerede før han har starter og det bliver en del af hans koncept.

 

Accepter at markedet ændre sig

Jeg har allerede været lidt inde på, at du skal kunne flytte dig hvis du ryger ud på et sidespor. Det gælder også hvis markedet ændre sig.

I min gamle netværksgruppe havde vi en håndværker som kørte hans virksomhed på gamle traditioner. Han havde i øvrigt overtaget virksomheden af hans far. Hver gang vi mødtes understregede han altid at de kun brugte danske håndværkere, hvilket i manges øre er det sikkert også et kvalitetsstempel. Men en dag begyndte han at brokke sig over at han havde det svært. Han svinede også lige en lokal konkurrent til, som brugte polske medarbejdere.

Nu er jeg ikke branchekendt, men jeg formoder at konkurrenten havde stor succes. For på næsten alle etageejendomme i Roskilde, hvor der var en renovering i gang, hængte deres skilte og bannere. Og det billede er det samme her 2-3 år efter.

Hvis konkurrenten har succes så peger den gode iværksætter ikke fingre. Han kigger indad og ser hvad han gør forkert (eller hvad konkurrenten gør rigtigt) og så laver han et modtræk. Er du ikke villig til at tilpasse dig markedet eller acceptere at det ændre sig, så bør du trække dig ud og finde på noget andet at lave.

 

Netværk gør en kæmpe forskel

Hvis du har læst noget fra mig før, kommer dette afsnit nok ikke som en overraskelse. Men et godt netværk gør bare en kæmpe forskel.

Og her mener jeg ikke kun det netværk hvor du bytter ydelser med andre, udveksler gode ideer, spørger til råds og hyggesnakker. Den type netværk er selvfølgelig også værdifulde og dem skal du i den grad dyrke. Men med en ekstra indsats, kan gøre dit netværk er 100 gange værd.

Er du en god iværksætter er du også en god netværker. Og er du en god netværker har du et netværk som henviser forretninger dig. Ikke for modydelser eller provision, men fordi de kan lide dig og har tillid til dig.

Personligt benytter jeg mig bl.a. af en metode der hedder The VCP Process. Det står for: Visibility + Credibility = Profitability, eller på dansk: Synlighed + Tillid = Lønsomhed.

Det er ikke noget jeg gør påtaget, men jeg gør det heller ikke ubevidst. Resultatet er, at jeg stort set altid har en fuld ordrebog og omkring 90% af mine kunder er henvist via folk i mit netværk. For en uges tid siden var der faktisk en konkollega der henviste en kunde til mig, som taget ud af Bob Burgs bog The Go Giver Kender du ikke bogen kan jeg varmt anbefale den.

 

For lang, gad ikke læse det

Så hvis jeg kort skal opsummere hvad en god iværksætter er, er det en stædig men realistisk ildsjæl.

Afslutningsvis kan jeg jo stille mig selv spørgsmålet: Er du en god iværksætter?

Nej, jeg har langt endnu. Men jeg elsker at være iværksætter og kunne ikke forestille mig noget andet. De ting jeg arbejder med gør mig glad, hvilket min familie tydeligt kan mærke. Og det er vigtigst for mig pt.

Speak Your Mind

*

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.