#SocialDetox – Bliv fri for sociale medier på mobilen

Workaway sad jeg en aften og snakkede med Casper Schneidereit og Jens Jacob Andersen om brug af sociale medier på mobilen. De fortalte hver om hvordan de havde skåret ned på deres social medie forbrug.

Casper Schneidereit fortalte at det var gået op for ham hvor meget tid han brugte på køre fingeren nedover mobilen, for at se hvad der var sket siden sidst. Han havde taget konsekvensen og slettet både hans Facebook og Twitter profil.

Jens Jacob Andersen fortalte at han også var blevet træt af at bruge tid på sociale medier, specielt på de tidspunkter hvor han egentlig var sammen med andre. Han har derfor droppet smartphonen og har nu ”kun” en almindelige mobil telefon.

Caspers og Jens’ historier og tilgange, har inspireret mig til dét jeg har refereret som min #SocialDetox udfordring.

 

Derfor ville jeg gennemføre min #SocialDetox udfordringen

Vi starter tilbage i foråret hvor jeg gav mig selv en udfordring. Jeg har været ret slem til at sidde og tjekke min mobil under aftensmaden. Når jeg kigger tilbage på det, fatter jeg ikke hvad jeg havde gang i. Det er jo fuldstændig respektløst.

Men først efter utallige opfordringer fra min bedre halvdel, indså jeg at det var et problem. Så med inspiration fra Nikolaj Astrups bog BEDRE, gav jeg mig selv en 30 dages udfordring som lød at jeg skulle være mobilfri i 30 dage ved aftenbordet.

Det var faktisk en smal sag at gennemføre, og ser jeg tilbage synes jeg faktisk det er flovt at det har været nødvendig. Men den udfordring har synliggjort hvor meget jeg egentlig kigger ned i min mobiltelefon, fremfor at være tilstede og nærværende der hvor jeg fysisk befinder mig.

Jeg har leget lidt med tanken om ikke at bruge sociale medier i 30 dage. Jeg har også leget lidt med tanken om at slette mine profiler, men jeg synes de fleste bidrager til mit liv, som nyhedskilder både fagligt og privat. Problemet har været at jeg hele tiden skulle se hvad der foregik (så meget interessant sker der altså heller ikke).

Så formålet med #SocialDetox har primært været nærvær og sekundært at få mere tid.

 

Slettede alle sociale medie apps på en 3 uger

Med min #SocialDetox udfordring valgte jeg en gylden mellemvej mellem Caspers og Jens’ løsninger.

Den gik ud på, at jeg ville slette alle mine social medie apps fra min mobil inden for en måned.

Jeg besluttede mig for slette lidt af gangen, dels for at få en føling med hvilke medier jeg rent faktisk brugte, hvilke der gav mig mest værdi og hvilke jeg ville komme til at savne mest.

Fredag den 3. oktober kunne jeg bare mærke var dagen jeg starte. Men spørgsmålet var, hvilke apps der skulle ryge først. Med risikoen for at blive kaldt for Klout hunter spurgte jeg på de sociale medier.

Social Detox

Det var de sociale medie apps jeg havde på min telefon.

 

Det fik jeg en interessant respons ud af og besluttede mig lynhurtigt for at det skulle være hver fredag jeg skulle slette apps.

Der skulle faktisk kun gå 3 uger før alle socaile medieapps var slettet. I nedenstående tabel kan du se hvilke apps der fik stemmer på de forskellige medier.

Hvilke sociale medier skulle jeg slette?

Jeg har taget Bufferapp ud af afstemningen fordi den ikke er et socialt medie. Den kan bruges til at sende statusbeskeder ud på forskellige sociale medieplatforme på bestemte tidspunkter, men altså ikke til at læse sociale medier.

De apps der er markeret med rød var dem som jeg slettede efter afstemingen.

Det er ikke alle som har troet på at har gjort det – men det har jeg altså :-)

 

Hvad har jeg fået ud af det?

Om jeg er mere nærværende vil jeg lade være op til min familie og venner at bedømme. Jeg har stadig en del at arbejde med ifht. at finde ”undskyldninger” for at kigge på min mobil.

Men der er ingen tvivl om at jeg har fået mere tid under denne process. Allerede i første uge kunne jeg mærke en forandring i min måde at bruge min mobil på. Jeg var meget mere bevidst om at jeg ikke behøvede at tjekke sociale medier hver eneste gang jeg havde et ledigt sekund.

Efter jeg slettede Facebook appen den 2. fredag var effekten meget mærkbar. Det har virkelig været det medie som har stjålet mest fokus både arbejdsmæssigt og privat. Derudover fik Twitter, som ellers har stået lidt i skyggen af Google+, også en smule mere fokus. Ikke meget, men nok tik at jeg har genopdaget nogle af de gode ting der er ved Twitter.

Hvis jeg skal prøve at sætte tid på har jeg nok fået en times tid ekstra om dagen. Tid jeg kan bruge til at løse opgaver for mine kunder. Tid jeg kan bruge til at være sammen med min familie. Eller tid jeg kan bruge til at være sammen med mig selv. Og det har været en god blanding af det hele. Eksempelvis har jeg fundet tid til at komme i gang med et fast løbeprogram med løb ca. hver anden dag og jeg har ikke arbejdet nær så meget i aftentimerne.

Den sidste uges tid hvor jeg slet ikke har haft nogle sociale medie apps på mobilen har jeg flere gange taget mig selv i at låse min telefon op, for lige at skulle tjekke noget, kun med opdagelsen af at der var jo ikke noget at tjekke. Den vane kommer nok til at tage noget tid at ryste af.

Alt det her er selvfølgelig kun på den korte bane. Jeg glæder mig til at mærke ændringerne på den lange bane. For jeg kan mærke at mit fokus også har ændret sig, og den gevinst havde jeg ikke lige set komme. Jeg kan ikke alene sige at det er derfor, men jeg har mine teorier.

For ligesom så mange andre har jeg selvfølgelig også tjekket sociale medier i alle de små pauser og ventetider der sker i løbet af en dag: Mens jeg venter på min kaffe, mens jeg venter i køen i Netto eller mens jeg sidder på toilettet. Indrøm det! Det gør du også :-)

Det jeg har erfaret indtil nu er at den type tjek er rent og skær tidsfordriv. Min teori går på, at selvom det blot er en lille pause eller en kort ventetid, så fjerner det fokus fra det vigtige du er i gang med eller skal i gang med.

 

Nu vil jeg rigtig gerne høre fra dig. Hvis du har gjort noget lignende vil jeg meget gerne høre om dine resultater. Og har du spørgsmål til min proces så skyd endelig.

Comments

 1. Jeg fandt ud af, at man sagtens kan leve uden de sociale medier. Jeg savner ikke Facebook, men jeg er stadig meget glad for både Twitter og Google Plus. Har endda stået på en løjpe i Norge med en dansk pige, der var blevet væk. Hun kunne huske sin fars navn, arbejde og hvad han lavede. Kunne ikke finde hans nummer via oplysningen eller diverse sider. Så spurgte jeg på Twitter og på 3-5 minutter havde jeg masser af numre til ham. Der var det virkeligt genialt.

  Hver gang folk (som er smarte nok til at kunne snøre Klout-algoritmen) spørger om noget, de nemt selv kunne have undersøgt/taget stilling til, så tænker jeg “klout-hunt”. Sådan er jeg, Lars. Tror det værste om folk (specielt jer københavnere) ;-)

  • Tak for kommentaren Morten.

   Det er meget sjovt at når jeg fortæller om mit projekt her, så er der rigtig mange som kommer med alle mulige scenaier hvor de forskellige platforme er smarte at bruge. Og de er skam smarte. Og det er årsagen til jeg ikke er gået all-in og slettet profilerne. :-)

   Jeg kan godt huske din historie om faderen og datteren. Det er et fantastisk eksempel hvordan Twitter kan bruges.

   Twitter hjalp også rigtig mange mennesker igennem stormen forleden. Igen Twitter er en faktastisk platform. Og det kan de andre platforme også være.

   Men selv om jeg mangler disse apps, er platformene ikke længere væk end jeg i særlige tilfælde, kan tilgå dem via browseren på smartphonen.

   I går havde jeg via Facebook aftalt med Dennis Drejer at hente ham i Valby. Da jeg sad i bilen kom jeg i tanke om jeg nok lige måtte skrive mit nummer til ham via mobilbrowseren. Heldigt for få minutter sernere ringede han med et andet mødested.

   Det er klart at appsne gør interaktionen på platformene mere smidig. Hvis jeg en dag ville lægge et billede af en (død) kat på instagram, så ville det være lidt svært at gøre uden app’en :-)

 2. Interessant måde at skære de sociale medier væk på. Jeg har også det seneste år gjort flere ting, for at undgå at blive “forstyrret” af sociale medier uafbrudt.

  1. Jeg læser f.eks. kun Twitter en gang om dagen. Om eftermiddagen efter arbejde, bruger jeg lige 15min på at læse dagens tweets. Førhen tjekkede jeg vel Twitter 20-30 gange på en dag.

  2. Jeg tjekker Facebook 3-4 gange om dagen. I meget af mit arbejde kræver hver arbejdsopgave koncentration. Så når jeg er færdig med en opgave, er det ok at tage en kort overspringshandling, hvor jeg f.eks. tjekker FB.

  3. Derudover er jeg ikke rigtigt aktiv på Google+ og Intagram og andre tjenester benytter jeg slet ikke.

 3. Hej Lars. Meget interessant oplæg. Jeg var i slutningen af august på rypejagt i Sverige, hvor vi blev fløjet ud i en helikopter. Der hvor vi blev sat af, vare der ingen dækning af nogen slags, udover satellitterne. Jeg havde således 5 dage helt UDEN mobiltelefonen. Min pointe er, at efter en halv dag, var det simpelthen så afslappet ikke hele tiden at skulle tjekke telefonen. Det resulterede i jeg deaktiverede mine sociale medier på mobilen – og tro mig, det gav luft i hverdagen:)

 4. Adelya Galieva says

  Hej Lars. Jeg synes det var en fremragende ide at forsøge at skabe mere nærvær og tid ved at bruge mindre tid på sociale medier. Jeg har også haft den samme ide igennem en længere periode, og udregnet at hvis man bruger 2 timer mindre på sociale medier om ugen, er det en tidsbesparelse på 30 døgn på et år. Det er vanvittigt meget.
  Jeg skriver for at høre lidt nærmere om hvordan din ven Jens Jacob Andersen, lykkedes med at skifte over til en dumphone. Jeg har forsøgt at finde en god løsning, men har ikke fundet det endnu. Jeg har overvejet en mobil med 2 simkort, eller en dumphone som man bare kan bruge til opkald som man har med sig på gåture osv, men for at viderestille et opkald skal jeg bruge et simkort af den største pakke og det bliver dyrt i sidste ende. Har også fået at vide at jeg ikke bare kan købe en gammel brugt nokia 3310 fx da moderne simkort vil ikke passe dertil. Har du nogen forslag?

  • Hej Adelya
   Fedt du kunne blive inspireret. Jeg kender faktisk ikke status og om Jens Jacob stadig holder fast i det. Ej eller hvilken telefon. Jeg er selv på nyeste iPhone pt. men har slettet de fleste social media apps. De ryger løbende ind og ud.

   Dbh
   Lars

Speak Your Mind

*

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.