Når dit team, din organisation, din ledergruppe eller din partner bruger ordet “vi”, er det en god indikation af, at I har skabt et fællesskab og måske endda arbejder ud fra et fælles formål.
Det er enhver (moderne) leders våde drøm.
Men der er et problem med ordet “vi”.
For selvom vi har de bedste intentioner, når vi bruger “vi” – en intention om at fortælle, synliggøre og anerkende, at vi et fællesskab og enige om beslutninger, så kan “vi” også skabe en distancering og være ufatteligt ineffektivt.
Lad mig komme med et eksempel:
Du har sikkert hørt dette før eller siden:
– Det skal vi gøre noget ved!
Hvorefter du nikker insisterende mens andre i gruppen siger enigt:
– Ja, det skal vi!
Og herefter tænker alle:
– YES! Så er det besluttet. Fedt vi er enige.
Og proaktive som I jo er, kan I roligt slippe ideen, tanken, opgaven….
Løste du opgaven?
– Nej. Det var de andre, der skulle gøre noget. Det var i øvrigt Jens Peter, der foreslog det, så opgaven må ligge hos ham. Det er i hvert fald ikke mig, der skal løse den her. Jeg har jo ikke tid. Det kan enhver jo se.
Præcis.
Du har nok gættet problemet:
“Vi” er rigtig godt til at skabe den fælles forståelse.
“Vi” er rigtig dårligt til at skabe handling.
Øvelse 1:
En ting jeg øver mig i er, at når jeg får sagt “Det skal vi gøre noget ved”, og de andre er enige, er, at få fortsat: “Godt, hvem har så tid og lyst til at tage opgaven?”
Og så er kunsten ikke at slippe den, før vi har en, der kan tage opgaven. Er der ingen, der kan eller vil tage opgaven, er den måske ikke vigtig, og så må I blive enige om det.
Øvelse 2:
En anden ting jeg øver mig på er, når jeg hører nogen sige “Det skal vi gøre noget ved” – og jeg er enig i, at nogen bør gøre det, er at følge op med spørgsmålet:
– Hvem er vi?
Det er måske en anelse provokerende, men det tvinger idémageren til at konkretisere, hvad der skal ske nu, så ideen ikke ender i samme bunke med alle de andre ting vi burde have gjort noget ved.
Speak Your Mind